Fazıl Say son kitabı Suya Yazılan'da, Burgazada'da yaşadığı unutulmaz bir geceyi anlatmış, kendisinden dinleyelim.
Bu fotoğrafta Sait Faik'in yaşadığı ve şu an müze olan evin yüz metre önündeyiz. Edebiyatımızın büyük ustası Sait Faik için bestelediğim eserin dünya prömiyeri yapılacak. Altmış dakikalık, butik bir proje. Özen Yula'nın yazdığı eserde; Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin anlatıcı rölünde, Zeynep Halvaşi ve Serenad Bağcan da solist.
Konsere bir saat var. Güzelim Burgazada'nın limanına yakın bir yerdeyiz. Karşımızda Heybeliada...Ben düşüncelere dalmışım, konseri bekliyorum. Tüm solistler kulis odasında son hazırlıklarını yapıyor. Gelen her vapurdan yüzlerce sanatsever iniyor. İKSV küçük sahne hazırlamış, bin iki yüz civarında da sandalye koymuş.
Konser öncesinde ekibim, İKSV görevlilerini uyarmıştı. ''Aman dikkat! Işık, ses, her şey için tedbirimiz alalım. Jeneratör de olsun.''
İKSV yetkilileri de jeneratörü getirip, denemesini yapmıştı. Ve konsere on beş dakika kala elektrikler kesildi. İstanbul'da başka hiçbir yerde, hatta hiçbir adada kesilmemişti. Burgazada'da kesildi! Hava karardı. Ada loş bir karanlığa büründü. Jeneratörü çalıştırdık. Bir tek bizim sahnemiz apaydınlıktı. Eser başladı. Oyuncular, şarkıcılar ve müzisyenler şiir gibi performanstaydılar.
Ve o gece, hayatımın en etkileyici en romantik konserlerinden birini yaşadım. Tuhaf şeyler oluyordu sürekli. Oyuncularım ''kuşlar'' diyordu, o sırada kuş sürüsü geçiyordu. Şarkıcılarım ''vapur geçiyor'' diyordu, tam o sırada vapur geçiyordu. Hangi kelimeyi kullanırsak, yukarıdan bir güç onu dekor olarak önümüze koyuyordu. ''Rüzgar'' diyorduk, piyanonun içinden tatlı bir rüzgar esiyordu. Açıklanamaz şeyler oluyordu. Uhreviydi. O elektriği kesen sanat düşmanı alçak her kimse, o gece orada olsa yukarı güçlerin korkusundan Yalova'ya yüzerdi! Unutulmaz bir geceydi.
Fazıl Say - "Sait Faik" - Sahne Eseri, Opus 51, 60 Dakika, 2014 Sait Faik’in “STELYANOS HRİSOPULOS GEMİSİ” adlı hikayesinden yola çıkarak.
Reklam videosu
Comentários