top of page

Burgazada Karakolu

Yazarın fotoğrafı: YamanYaman

İstanbul Üniversitesi, dünyanın en zengin görsel arşivlerinden biri olan Sultan II. Abdülhamid Han’ın Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu’nu dijital ortamda araştırmacıların kullanımına sundu. Dijital erişime açılan 918 albüm içinde 36 bin 585 kare fotoğraf var. İşte bunlardan bir tanesi de saray fotoğrafçıları Abdullah kardeşler tarafından çekilen Burgazada Karakolhanesi.


Fotoğraf: Abdullah Kardeşler - Saray Fotoğrafçıları. Kırmızı çizgili çerçeve içinde 26x20cm, paspartu ile 40x30cm

Karakolun konumu Necip Bey haritasında* Rue Karakol'un (Karakol Sokak) altında Police (Karakol) olarak işaretlenen sol üst köşedeki yapıdır. Günümüzde karakol farklı bir konumdadır.



Bu fotoğraf erişime açılmadan önce karakolun elimdeki yayınlanmış tek görseli Pars Tuğlacı'nın Tarih Boyunca İstanbul Adaları kitabında Burgazada Zaptiye Karakolu olarak belirttiği fotoğraftı; fakat bu kadar görkemli bir yapının Burgazada karakolu olmasına ihtimal vermiyordum. Araştırmalarım sonucunda bu fotoğrafın Büyükada Çankaya (Nizam) Caddesi’nde bulunan ve halk arasında Yaldızlı Köşk veya Sedefli Köşk olarak tanınan Ralli Köşkü olduğunu tespit ettim. 



Pars Tuğlacı, Tarih Boyunca İstanbul Adaları Cilt II, s279 - Burgazada Zaptiye Karakolu

Burgazada karakoluna ait bir başka belge ise Adalar Kültür Derneği Yayınları tarafından yayınlanan Belgelerde İstanbul Adaları kitabında karşımıza çıkıyor:

Görevlerini ifa ederken gösterdikleri gayretlerden dolayı Kınalıada'da görevli Jandarma Çavuşu Eğinli Osman Efendi ile Büyükada'da görevli Polis Memuru Rıfkı Efendi'nin Mecidi Nişanı ile; Burgazada'da görevli Jandarma Onbaşı Mahmud ile aynı yerde görevli Jandarma Eri Ahmed'in iftihar Madalyası ile ödüllendirilmeleri için İstanbul Şehremaneti'nden (İstanbul Belediyesi) gelen teklif üzerine, gereğinin yapılmasına izin verilmesi talebiyle, Dahiliye Nezareti'nden (İçişleri Bakanlığı) Sadaret'e (Başbakanlık) gönderilen yazının sureti. 2 Eylül 1902.


Belgelerle İstanbul Adaları, Adalar Kültür Derneği Yayınları, s187.

*1914-1918 yılları arasında İstanbul Şehremaneti harita şubesi müdürü olarak görev yapan mühendis Necip Bey tarafından çizilmiş haritaların Osmanlıca kopyası 1918 yılında Viyana’da, Fransızca kopyası ise 1924 yılında Ahmed İhsan Matbaası’nda basılmıştır.

104 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Geziler

Comments


bottom of page