Ülkemiz liken biyotası ile ilgili ilk çalışmaların yabancı bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar olduğu görülmektedir. Ne şanlıyız ki bunlardan biri de 1927 yılında Macar botanikçi ve likenolog Ödön Szatala'ya (1889–1958) ait “Burgaz Adası Likenleri” çalışmasıdır. Burgaz Adası'nda bulunan 15 cinse ait 41 taksonu içermektedir.
Szatala, Ö. 1927. Lichenes Turciae Asiaticae a Patre Prof. Stefano Selinka* in Insula Burgas Adassi (Antigoni) lecti-Magy. Bot. Lapok 26.
Son yıllarda atmosferik kirliliğin göstergesi olarak güncellik kazanan likenler alg ve mantar ortak yaşamı sonucu oluşan; doğada taş, kaya, toprak, ağaç kabukları gibi çeşitli substratlar üzerinde gelişen; yapraksı, çalımsı veya kabuksu formlardaki organizmalardır. Bir bölgede likenlerin yeniden geliştiğinin görülmesi hava kirliliğinin azaldığını göstermektedir.**
Dünya Adalar Mirası Girişimi'nin Orman Yük. Müh. Cihan Erdönmez’in rehberliği ile Burgazadası Orman keşfinden konuyla ilgili 13 Şubat 2022'de yaptığı paylaşım sayesinde likenlerin önemini öğrenmiş oldum ve uzun zamandır beklettiğim bu kaynağı aktarmama vesile oldu. Teşekkürler. İzlemek için: https://www.instagram.com/p/CZ7Dd1NgtEO/
*Prof. Stephan Selinka 1937--1942 ve 1947-1957 yıllarında St.Georg Avusturya Erkek Lisesi müdürüydü.
**Çobanoğlu, G. 1996. İstanbul-Kınalı, Burgaz, Heybeli ve Büyükada Likenleri Üzerinde Taksonomik Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. 120, İstanbul.
Comentarios