Reitinger Ailesi: Burgazadası'nda Geçen Yazların Tanığı
- Yaman
- 13 Nis
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 14 Nis
Robert Schild’in “Burgazadalı Olmak Bir Ayrıcalıktır” kitabında yer alan çok özel bir aileden bahsetmek isterim: Reitinger Ailesi.
1937 yılında Beyoğlu’nda doğan Gottfried Reitinger’in ailesi, İstanbul’un kozmopolit dokusunu ve Burgazadası’nın çokkültürlü geçmişini yansıtan güzel bir hikâyeye sahip. Babası Richard Reitinger, 1929 yılında Avusturya’dan İstanbul’a şapkacı ustası olarak göç etmiş ve burada bir Rum hanımla evlenmiş. Birlikte, dönemin sevilen şapka atölyelerinden birini kurmuşlar. Gottfried Reitinger, Rum İlkokulu’nun ardından İstanbul Avusturya Lisesi’ne gitmiş. Ancak ailesinin 1956’da Viyana’ya dönmesiyle lise eğitimini orada tamamlamış. Viyana Teknik Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği eğitimi almış ve 1960’lı yıllardan itibaren 35 yılı aşkın süre boyunca hidroelektrik santraller alanında dünya çapında bir kariyere imza atmış.
Bugün 88 yaşında olan Gottfried Reitinger, 1947–1956 yılları arasında yaz aylarını Burgazadası’nda geçirmiş. Robert Schild'ın kitabının 18–23. sayfaları arasında Gottfried'in anıları detaylıca aktarılıyor.
Bu sene başında Robert Schild ile Gottfried Reitinger Viyana’da buluşup İstanbul’daki çocukluk ve gençlik yıllarını yeniden yad etmişler. Bu buluşmada, Gottfried’in babası Richard Reitinger’in 1930’larda yeni aldığı Zeiss Ikon fotoğraf makinesiyle Heybeliada’dan Kumbaros ve Yassıada’ya doğru çektiği bir gün batımı fotoğrafını gün yüzüne çıkarmışlar. Bu zarif kareyi paylaşmayı bana layık gördükleri için her ikisine de müteşekkirim.

🙏🏻 Kasım 2024’te Büyükada İskelesi’nde açılan ve 2025 yılı boyunca ziyarete açık olan ilk sergime, Gottfried Reitinger arşivindeki (Robert Schild'ın kitabının 19. sayfasında da yer alıyor) aşağıdaki çok kıymetli fotoğrafla katkı sunuldu. Vesile olan Robert Schild’e ve arşivini paylaşan Gottfried Reitinger'e bir kez daha gönülden teşekkür ederim.

Reitinger Ailesi Kalpazankaya'da Denize girerken 1955 (Gottfried Reitinger Arşivi)
Burgazadalı Olmak Bir Ayrıcalıktır, Robert Schild s.19
Comments