Ferhat Şensoy'un Kalemimin Sapını Gülle Donattım kitabında Galatasaray Lisesi'ndeki Edebiyat hocası Tahir Alangu ile ilgili hatırası, Burgazadamızın övünç kaynaklarından biri olan Sait Faik'in ülkemiz edebiyatı için önemini o kadar güzel anlatyor ki paylaşmasam çıldıracaktım.
Tahir Baba derse girer ve şöyle der:
Mollalar, o önünüzdeki, üstünde "Edebiyat" yazan kitap okunmayacak! Ananıza babanıza söyleyin, size birer Sait Faik külliyatı alsın ... Haftaya edebiyat! Bu ders serbestsiniz, ne isterseniz yapın! diyerek çekip gidiyor sınıftan. Nihat Sami Banarlı Edebiyat kitabını kaldırıp atarak, kimimiz Grand-Cour'da yakarak, birer, ikişer Sait Faik kitabı edinerek ve Tahir Alangu'nun bu muhteşem anarşist tavrını çok beğenerek, onu özleyerek bekliyoruz ikinci edebiyat dersini. Alangu sınıfın kapısında belirince de, birden çakı gibi ayağa dikiliyor sınıf, kıl kıpırdamıyor, en ufak bir sululuk yok. Bir tören suskunlugu içindeyiz. Sıraları üstünde yalnız Sait Faik kitapları. Açın "Semaver hikayesini! Sen oku!
Bir ay içinde, herkes Sait Fak'i hatmetmiş durumda, Alangu bize hiç duymadığımız, yeni yazarlar tanıtıyor, kitaplarını getiriyor, öykülerini okutuyor, birden Osman Cemal Kaygılı, F. Celalettin,"'Memduh Şevket Esencal ile doluyor küçük beyinlerimiz. Her gün yeni bir pencere açıyor bize Tahir Baba ... Kimi gün bir Çehov öyküsü, kimi Homeros ... Derken Kalevela Destanı ... Daha sonra, henüz dilimize çevrilmemiş olan Heinrich Böll, Friedrich Dürrenmatt gibi yazarları.
Birinin ukala velisi, müfredat programını uygulamıyor diye şikayet etmiş hocamızı Milli Eğitim Bakanlığına. Ankara'dan müfettiş geliyor. Sınıfa sokmuyor müfettişi Alangu: Arkadaşlarımla edebiyat görüşüyoruz. Edebiyatın teftişi olmaz, çok ayıptır! diyerek yol ediyor, hiç böyle bir adam görmemiş olan şaşkın müfettişi. Sen! Sen! Sen! Sizler yazar olacaksınız, bu işin peşini bırakmayın ... Çok okuyun! Günlük tutun mollalar! diyor. Tahir Alangu’nun parmakla gösterdiğinde, utanarak önüne bakan, yüzü kızaran bu küçük çocuklar, Nedim Gürsel, Selim İleri, Mahir Şaul, Engin Ardıç, izzet Yasar, Ferhan Şensoy.
Comments