Ahmet Nafiz Özalp
(d. 1889, Ilgın, Konya) - (ö. 13 Kasım 1955), Türk siyasetçi. Konya Hukuk Mektebi mezunudur. Konya İli Muhasebe Kalemi Kâtipliği, Sanayi Mektebi Kâtipliği ve Nevşehir İdadisi Resim Öğretmenliği, Yıldızeli, Canik Bidâyet Mahkemesi Müddeî-i Umûmîliği (Savcısı), Samsun 32. Fırka Adli Müşavirliği, TBMM I. Dönem Canik (Samsun) Milletvekilliği, Memurin Muhâkemâtı Tetkik Heyeti Reisliği, Diyarbekir İstiklâl Mahkemesi Üyeliği (Seçilmiş ancak göreve gitmemiştir) yapmıştır.
Kaynak: TBMM Albümü. https://www.tbmm.gov.tr/TBMM_Album/Cilt1/index.html
Özalp Köşkü
Sarnıç Sokağı'nda 768 m²'lik bir alanda yeralan 11 numaralıkagir zemin üzerine ahşap iki katlı bahçeli Neo Grek tarzda inşa edilmiş köşk mübadele yoluyla Ahmet Bey'e (1927), onun ölümünden sonra oğlu Nafiz Özalp'a (1 Kasım 1937), onun da ölümünden sonra eşi Kadriye ile oğulları Orhan ve İlhan Özalp ve kızı Nilüfer Furtun'a (14 Kasım 1957) geçmiştir.
Burgaz Palas
Bir zamanlar Özalp ailesinin sahip olduğu Sinyosoğlu Köşkü (I) nam-ı diğer Burgaz Palas, Çarşı (Gezinti) Caddesi ile Yalı Caddesi'nde 372,50 m²'lik bir alanda yer alan 1,3,5 numaralı ve altında iki dükkan bir gazino ve bir rıhtımı bulunan üç katlı yarı kagir, yarı ahşap otel, Maliye hazinesi adına kayıtlı iken (21 Mayıs 1926), satın alma yoluyla Ahmet Nafiz Özalp’a (18 Mayıs 1938), onun ölümünden sonra varisleri Kadriye, İlhan, Orhan, Nilüfer Özalp’a (14 Kasım 1957), onlardan da satış yoluyla Muhsin Kurşun’a (5 Subat 1980), Fatma Leman’a (30 Temmuz 1981), Dikran Kara’ya (12 Agustos 1981), Ceni ve Onnik Diraduryan’a (22 Nisan 1982) geçtikten sonra bakımsızlıktan zamanla harap olan otel yıkılarak Mimar Ercan Akyıldız tarafından eski dış görünüşüyle betonarme olarak yeniden insa edilmiş (1983) ve kat mülkiyetine çevrilmiştir.
İlk adı ''Panteon'' olan yapı, sonradan ad değştirerek önce ''Otel Antigoni'' adıyla sonra da 1942 yılına kadar ''Burgaz Oteli'' adıyla faaliyetini sürdürmüştür. Bu tarihten sonra kapanan otel, tadilat geçirerek bölüm bölüm 1982 yılına kadar kiraya verilmiştir.
Yıkılmadan önceki yapı, ön yüzlerindeki Yunan mimarisinden esinlenmiş Dorik ve İyonik düzende sütunları, sütunlar üzerinde geniş üçgen alınlıkları, friz (süsleme kuşağı) elemanlarıyla Neo-Grek üslubun ilginç örneklerindendi.
Burgazada Müslüman Mezarlığı (Yapım yılı 1920 - 1922)
Kınalıada'ya karşı, denize yakın çamlık bir sırt üzerinde bulunan bu mezarlığa Gönüllü Caddesi'nden ayrılan bir yolla gidilir. Burgazada Camii'nde musalla taşı olmadığından buraya bir musalla taşı konulmuş olu, cenaze namazları burada kılınmaktadır. Bu mezarlığa defnedilen ünlü kişiler arasında, Sait Faik Abasıyanık, Ahmed Nafiz Özalp (1. TBMM kurucu üyelerinden) ve Dr. Medeni Akman bulunmaktadır.
Kaynak: TUĞLACI, Pars, Tarih Boyunca İstanbul Adaları-2, 1992 İstanbul.
Comments